Hrvatski poduzetnik, društvene mreže, ribičija i loš ulov

Hrvatski poduzetnik je lijenčina. On misli da može postići rezultate bez da uloži potrebnu količinu novca, a još važnije vremena u marketinške napore i komunikaciju sa svojim klijentima.

Htio bih reći da nije kriv poduzetnik, već naš mentalni sklop, no, nažalost nije tako – barem ne u potpunosti. Jedan dio krivice otpada na naučeno ponašanje koje se generacijama nije mijenjalo, drugi na nonšalantan stav hrvatskog čovjeka prema poduzetništvu, a treći na istog tog čovjeka jer ne može držati korak sa svijetom koji se mijenja njemu zaprepašćujućom brzinom.

Domaći poduzetnik na internetu se ponaša kao rekreativni ribolovac. Želi se baviti ribolovom, no često nepripremljeno krene u lov. Gotovo uvijek ne ponese mamac pa se čudi zašto se niti jedna riba nije uhvatila za udicu, a ponekad zaboravi i štap za pecanje.

Odbacimo stare pretpostavke

Često se pitam, iako nisam poduzetnik, zašto su mi toliko zapele za oko greške i krive pretpostavke koje domaći poduzetnici rade u svojim pokušajima komunikacije na društvenim mrežama i internetu općenito. Jedini odgovor koji sam mogao naći jest da znam da možete bolje, kvalitetnije i konkretnije odraditi svoje prve korake i pothvate na internetu.

Kad pogledam omiljeni kafić koji umjesto Facebook fan stranice koristi Facebook profil i time ne samo da krši pravila društvene mreže, već propušta mogućnosti koje mu ta ista društvena mreža može pružiti samo ako izdvoji vremena i nauči je pravilno koristiti, znam da može bolje. Isti taj kafić vidim da koristi Foursquare check-in funkciju i bedževe kako bi motivirao svoje goste te za svaki deseti check-in svojim gostima nudi besplatnu kavu.

Vidim lokalni autoservis kako na Facebooku dijeli savjete o zimskim gumama, lajsnama i maglenkama, koristi moć Google i Facebook oglašavanja kako bi povećao promet na svojoj internet stranici, kako dijeli 10% popusta za servis prije tehničkog najvjernijim fanovima.. Čak mogu zamisliti i omiljenu pekaru kako promovira svoje proizvode, prodaje onaj osjećaj koji te obuzme kada uđeš na hladno zimsko jutro u toplu i mirisnu pekaru.

No, to nažalost nije tako, stvarnost je drugačija. Hrvatski je poduzetnik lijen, misli da će mu uspjeh sjest u krilo bez imalo truda s njegove strane. Vjerujem da svi možemo pretpostaviti kako to na kraju završi. Naravno, čast izuzecima koji su uvidjeli priliku te uložili vrijeme, razradili svoju online strategiju te uspješno pokupili nagrade svog truda. Oni su dakako iznimka koja potvrđuje pravilo. Hrvatski poduzetniče, evo zašto ne uspijevaš na internetu.

STRAH OD PROMJENE

Kao i svaki konzervativni Hrvat, naš poduzetnik ima onaj iskonski strah od promjene koji u današnje vrijeme dominira njegovim poslovnim odlukama. Zato će se radije oglašavati u nekim kvazi lokalnim novinama, žutim stranicama i radio postajama koje jedino opstaju od novca dobivenog zahvaljujući Fondu za poticanje raznovrsnosti medija, a uspješnost im je manja od reklame za sredstvo za pranje posuđa ili tampona. Problem ne leži u samoj promjeni, nego odupiranju bilo kakvoj promjeni. Tome su najčešće podložne starije osobe, koje prevladavaju u domaćem popisu stanovništva, a tako i obrtnika i poduzetnika.

RJEŠENJE: Nemojte raditi promjene samo zbog toga da napravite promjenu. Čuvajte energiju za važne promjene kao što je tranzicija iz oglašavanja u lokalnim novinama na oglašavanje na Google tražilici i njihovoj oglašivačkoj mreži. Prihvatite tuđe kritike i savjete. Ako vidite da stvari ne štimaju, vrijeme je za promjenu. No, isto tako, nemojte se bojati promijeniti mišljenje, ako neke promjene ne urode plodom. Stoga, dobro razmislite koje promjene su potrebne, a koje nisu.

NESTRPLJENJE

Prečesto sam savjetovao male poduzetnike, od lokalnih novina, radio stanica pa do bendova kako da započnu i ostvare prisutnost na društvenim mrežama i internetu, a da se pritom ne izgube u moru propalih pokušaja komunikacije. Kako već narodna poslovica kaže, social media takes time, iliti rezultate vaših aktivnosti na društvenim medijima nećete vidjeti preko noći. Ako ste ikada objavili kakav status ili tweet znate da nakon istoga na društvenoj mreži klikate okolo i do sat vremena, ako ne i više, a da pritom ne dobijete niti jednu reakciju na vašu objavu.

fshm

RJEŠENJE: Strpljenje, strpljenje, strpljenje. Ne mogu to dovoljno puta ponoviti kako bi što bolje rezoniralo. Mislim da ste shvatili. Nemojte odustajati prije nego što počnete, ako objavite nešto na društvenoj mreži, zurenje u ekran i čekanje reakcije na vašu objavu najčešće će rezultirati razočaranjem. Pravi rezultati društvenomrežnih aktivnosti vide se tek nakon (čak) šest mjeseci kreativne i konzistentne komunikacije. Stoga, imajte strpljenja i nemojte odustati prije nego što počnete, a ako se nađete u situaciji da je izvor ideja presušio, čitajte dalje.

NEDOSTATAK KREATIVNOSTI

Ono što sam govorio prije nekoliko godina danas još je uvijek istinito, ako ne i više, zbog raznovrsnosti i količine sadržaja dostupnog korisnicima koji izdvajaju doslovno samo nekoliko sekundi kako bi odlučili da li im se sadržaj sviđa i da li im je koristan. Vrijeme dostupno kako bi privukli pozornost korisnika i njegovu pažnju preusmjerili na vaš podijeljeni sadržaj doslovno se mjeri u sekundama. Ako vaša objava ne sadrži elemente koji će vaš sadržaj izdvojiti i korisnike natjerati da se na njemu zaustave, vrijeme je da razmislite što krivo radite.

RJEŠENJE: Bilo da se radi o načinu na koju koncipirate tekst vaše objave ili slici koja dolazi uz istu, rješenje se nazali u testiranju. Testirajte sve, od vremena i načina objave pa do samih formata objave. Jedino ćete trial & error pristupom dokučiti što za vaš brand i ciljnu publiku funkcionira, a što ne. Ako pak ne znate što objavljivati, odnosno kakav sadržaj proizvoditi, blogovi kao što je Social Media Examiner i mnogi drugi njemu slični nude pregršt savjeta i izvora inspiracije. Isto tako, provjerite što vaša konkurencija radi te nadogradite na tome. Nemojte se ustručavati kopirati tuđe ideje. Kopiranje tuđih ideja jedino je neetično kada ideju doslovno ukradete, no ako na njoj nadogradite vlastitu viziju proizvoda, u ovom slučaju objave, nitko se ne bi trebao buniti.

KONZISTENTNOST

Stvaranje kvalitetnog sadržaja je važno, no isto tako, ako ne i važnije jest konzistentnost u objavi istoga. Gotovo uvijek mali poduzetnici ulaze u društvenomrežne vode s velikim ambicijama i idejama, no nakon svega nekoliko mjeseci odustaju ili jednostavno zapuste svoje društvenomrežne kanale. Osim što odražava neprofesionalnost, ako je zadnja objava na vašoj Facebook stranici koju korisnik posjeti u lipnju objava za vrijeme blagdana u prosincu prošle godine, škodi imidžu vašeg branda, a time i samim poslovnim rezultatima.

RJEŠENJE: Prije nego što se krenete u digitalne vode strahovito je važno da razvijete strategiju vašeg online pristupa. Postojanje online strategije i content marketinškog kalendara pomoći će vam da izbjegnete situacije poput ove gore opisane s novogodišnjom čestitkom. Testirajte i procijenite koliko objava dnevno ili tjedno vaš brand može proizvesti te koliko ih u istom periodu vaša publika može probaviti. Često je manje više, no nemojte to uzeti doslovno i tempirati vaše objave u vremenskom razmaku od po nekoliko tjedana, ako ne i mjeseci. Kalendar objava i marketinških aktivnosti ključ je uspjeha pri stvaranju konzistentnosti oko vašeg branda i relevantnosti pri ciljnoj skupini.

Zaključak

Budimo realni, kada govorimo o komunikaciji na društvenim mrežama na domaćim područjima najčešće mislimo na Facebook. Bez da ulazim u razloge zašto je ova mreža toliko popularna na našim područjima, zaprepašćujuća je činjenica koliko su nam se društvene mreže uvukle pod kožu i svakodnevne živote i koliko zapravo provodimo vremena na lajkanje, komentiranje i dijeljenje sadržaja. Trendovi upućuju na to da su društvene mreže tu da ostanu, stoga na vama je da to iskoristite kako bi stupili u kontakt s vašim korisnicima, naučili njihove navike, slušali njihove probleme i ponudili im zanimljive informacije i rješenja njihovih problema.

Živimo u doba kada kupci upravljaju pravilima igre, gdje svaki promašeni ili propušteni pokušaj komunikacije s istima jedino ima negativnu konotaciju, a vašoj konkurenciji daje priliku koju ste vi propustili. Uz svoje ustaljeno ponašanje, hrvatski poduzetnik osuđen je na propast pri komunikaciji na društvenim mrežama, no ne mora biti tako. Trgnite se, pobijedite strah od promjene te uložite vremena da upoznate svoje (potencijalne) kupce i ostvarite uspješan dijalog s njima.

Nije vrijeme za razmišljanje da li je to pravi potez ili nije, jer vjerujte, vaša konkurencija već je odavno shvatila da prisutnost na internetu je jedini način ostvarivanja željenih rezultata. Nemojte dvoumiti o tome, nego već danas napravite svoje prve korake na internetu, a ako već imate ostvarenu prisutnost, poboljšajte ju, znam da to možete. Informacije i savjeti su vam na dohvat ruke, samo ih treba znati pronaći.