Kako je John Oliver osvojio internet

Komičara koji djeluju online ima na pretek. No, političkih satiričara, odnosno komičara koji ismijavanjem svakodnevnih situacija i ozbiljnih društvenih tema skreću pozornost na iste daleko je manje. Pod gotovo nevjerojatnom pretpostavkom da do sada niste čuli za Johna Olivera i njegovu Last Week Tonight with John Oliver emisiju, let me tell you what it’s all about.

John William Oliver britanski je satiričar, spisatelj, producent, tv voditelj, glumac, kritičar i stand-up komičar. Ako vam se od negdje čini poznatim, vjerojatno je da ste ga vidjeli u seriji The Community ili kao dopisnika Daily Showa Jon Stewarta. Satiričnu emisiju, odnosno fejk “Dnevnik”, kako autori opisuju The Daily Show with Jon Stewart, napustio je krajem 2013. godine i krenuo sa svojom televizijskom emisijom, Last Week Tonight with John Oliver krajem travnja 2014. na HBO-u.

Last Week Tonight with John Oliver, kasnovečernji talk show satiričnog pogleda na vijesti, politiku i trenutna događanja emitira se nedjeljom u 23:00 na HBO-u. No, ako nemate pretplatu na HBO nove epizode možete pogledati na LWT Youtube kanalu.

Ako vam do sada još uvijek nije jasno o čemu se radi, dozvolite da vam natuknem. Siguran sam da ste čuli za već sada umirovljenog Jay Lenoa, Conan O’Briena, Jimmy Kimmela ili Jimmy Fallona. Iako je svaki od njih razvio vlastiti stil komedije i naravno, odlični su komičari, razlika između njih i Johna Stewarta je očita. Ok, možda ne toliko očita, pošto se prvenstveno radi o komičarima, no u slučaju Johna Olivera, to je mnogo više od same komedije.

Dok se spomenuti komičari u svojim emisijama dotiču trenutnih zbivanja i vijesti, pridaju im vrlo malo pažnje, ponekad i samo desetak sekundi – kroz cijelu svoju emisiju. Takozvani comedy bits služe samo da bi zabavile publiku, no ne ih i educirali. Ušli su u šou biznis kako bi zabavljali publiku, a ne ju pritom i educirali. Tko ih onda može kriviti?

Za razliku od njih, John Oliver, iako to opovrgava, radi u službi novinarstva, i moram priznati, bolje obavlja posao nego većina domaćih portala. Razlog tome je što ima, kako kaže, punu kreativnu slobodu, uključujući i dopuštenje za kritiziranje korporacija i dodirivanje ostalih “škakljivih tema”, a sve zbog HBO-ovog ad-free modela pretplate, gdje ne mora raditi u službi oglašivača.

Još jedna bitna razlika koja ga dijeli od ostalih komičara jest da cijelu svoju emisiju bazira oko samo jedne teme. Kako to na kraju izgleda možete pogledati u videu ispod u kojem John govori o neutralnosti na internetu.

Tajna uspjeha

So, what’s the secret? Toliko je toga što talk showovi mogu napraviti upregnu li uzde društvenih medija, a pošto je Last Week Tonight ne samo svježija, nego i mlađa emisija od ostalih njoj sličnih, ima mnogo toga više za dokazati.

Uzmimo za primjer Jimmy Fallona. Otkad je preuzeo The Tonight Show od Jay Lenoa internet vrvi njegovim glazbenim točkama i natjecanjima s raznoraznim poznatim osobama. Komičari poput Conana O’Briena (ujedno i moj osobni favorit) otišli su tako daleko da su stvorili svoj mali eko-sustav na internetu pa čak i počeli skupljati influencere na LinkedInu. Kao što sam rekao, televizijske emisije mogu u potpunosti iskoristiti moć interneta, ne samo zbog naravi svoje djelatnosti, već i zbog kolektivne kreativnosti timova koji stoje iza svih tih silnih objava na društvenim mrežama.

Drugi dio slagalice jest da se Last Week Tonight ne naginje niti jednoj političkoj stranci, nego apelira na našu humanost. Oliver je do sada skrenuo pažnju na neke vrlo bitne teme, kao što su studentski dugovi, lihvari, fizičko zlostavljanje te neutralnost interneta.

Treći, a vjerojatno ne i zadnji dio slagalice jest – prikazuje se na HBO-u. Na prvi pogled možda se ne čini bitno, no, ako ste pogledali gornji segment o neutralnosti interneta te monopolizmu Comcasta i Time Warner Cablea, znate da takvu reportažu nikada ne biste vidjeli na nekoj drugoj američkoj televiziji, jer šanse su da je televizijska kuća “kćer” neke od tih matičnih korporacija. Slično tome kako nikada nećete vidjeti da RTL “pljuje” po Agrokoru, odnosno Konzumu i ikada objavi kvalitetan i relevantan novinarski prilog o njima.

Istraživačko novinarstvo

“It’s not journalism, it’s comedy—it’s comedy first, and it’s comedy second.”

Iako poriče, John Oliver i njegov tim u svojoj emisiji bavi se novinarstvom, kako god rubno se to činilo. Tko bi inače obraćao pozornost na ta duga i dosadna objašnjenja raznih političkih pitanja? To su sve stvari koje odvraćaju gledatelje od konzumiranja sadržaja, no, ipak se pokazalo uspješnim modelom.

U jednoj od svojih emisija doslovno je razotkrio Miss America instituciju, koja je tvrdila da godišnje svojim natjecateljicama daje na raspolaganje stipendije u vrijednosti 45 milijuna američkih dolara. Tako su Oliver i njegov tim prekopali hrpu javnih dokumenata i formi za prijavu poreza i dokazali da spomenuta institucija, pazi ovo, laže. Ne znam kako drugačije možete zvati prekopavanje javnih dokumenata u tu svrhu nego li novinarstvom.

John Oliver ne prezentira informacije i ostavlja publici na volju hoće li poduzeti što s tim informacijama, nego poziva da napravimo nešto o nepravdi o kojoj priča u svojim emisijama. Upakirano u odličan paket komedije, Last Week Tonight u budućnosti čekaju samo dobre stvari. Oliverov ugovor s HBO-om traje dvije godine s mogućnošću produljenja, stoga pripremite se za još više satire i još više Johna Olivera.